Lokale houtkanten verwarmen scholencampus

Geschreven op 05 februari 2016

 

In 2014 is de coöperatie ‘Landschapsenergie’ opgericht door de gemeente Bocholt, basisschool De Driehoek, PVL, Biotechnicum, Agro|Aanneming en Regionaal Landschap Lage Kempen.

 

De coöperatie startte een pilootproject, waarbij de scholencampus met 415 leerlingen en het Parochiehuis via een houtsnipperketel (250 kW) en warmtenet (478 m) verwarmd worden door houtsnippers, geoogst uit lokale houtkanten in Bocholt.

 

Het pilootproject was een onderdeel van het Interreg IVB NWE-project TWECOM (‘ToWards Eco-energetic COMmunities). De coöperatie nam, met ondersteuning van de provincie Limburg en de Vlaamse Overheid, de investering in de snipperkachel en het warmtenet op zich. De coöperatie baat ook de installatie uit en staat in voor het onderhoud.

 

De gemeente Bocholt brengt haar houtkanten in waardoor deze goedkoper en beter dan voorheen worden onderhouden. De landbouwers, verenigd in een Agrobeheergroep, staan in voor het cyclisch hakhoutbeheer – het oogsten - van de houtkanten. Jaarlijks is er ongeveer 190 ton lokale houtsnippers nodig wat overeenkomt met 4 km houtkant. Na 10 jaar is deze terug voldoende aangegroeid om te oogsten.

 

Sinds 2015 loopt het vervolgproject ‘hagehelden’ tussen vijf gemeenten.

 

Foto: Benny Vangansewinkel