Fiets- en wandeldorp als reactie op leegzuigeffect

Geschreven op 09 september 2015

 

Moergestel is een dorp van bijna zesduizend inwoners in Noord-Brabant, gemeente Oisterwijk. Door zijn ligging tegen Tilburg, de zesde stad van Nederland, werd de leefgemeenschap bedreigd: jongeren trokken weg, winkels verdwenen. Toen er een rondweg kwam, vreesden de inwoners dat de toeristische fietsers weg zouden blijven uit de dorpskern, wat nefast kon zijn voor horeca en winkeliers. Actie volgde.

 

Nu organiseert een stichting al 10 jaar evenementen waardoor Moergestel terug op de (fiets)kaart staat. Alle ingrediënten worden door de inwoners zelf gemaakt of verzorgd.

 

Jan Vriens, voorzitter: “Dit geeft verschillende impulsen aan de gemeenschap. Het stimuleert ondernemerschap, maakt onontdekte talenten los, versterkt de saamhorigheid en brengt de verschillende generaties met elkaar in contact.”

 

Dit jaar organiseerden ze een 111 km lange wandeltocht tussen Oisterwijk en Landen, historisch met elkaar verbonden doordat ze 800 jaar geleden stadsrechten kregen. De opbrengst van de tocht diende om Bindkracht Landen, een woonvorm voor jonge mensen met een beperking, te helpen.

 

Bron: Samen sterk op z’n Brabants, Paul Spapens, 2012.

Website van de stichting