European Association for Rural Development and Village Renewal

Geschreven op 02 februari 2016

Sinds 1988 organiseert een hoofdzakelijk Duitstalige ‘ARGE (Arbeitsgruppe) Landentwicklung und Dorferneuerung’ een wedstrijd tussen dorpen en plattelandsgemeenten in Europa.

 

De Duitstalige Gemeenschap (DG) is volwaardig lid van deze vereniging met zetel in Wenen en mag dan ook een kandidaat naar de Europese wedstrijd sturen. Door een regionale wedstrijd met jurering binnen de DG is deze keer Kettenis, bij Eupen, verkozen.

 

Elke keer heeft de wedstrijd een motto – in 2016 is het ‘Offen sein’ - maar feitelijk gaat het elke keer over ‘duurzame dorps- en plattelandsontwikkeling’. Een jury beoordeelt de kandidaten met een plaatsbezoek voor de zomer. Zij vragen op voorhand een uitvoerig dossier in te vullen (zie EDP 2016 Formular.pdf, Duitstalig).

 

Eind september worden alle deelnemers op de prijsuitreiking uitgenodigd. De winnaar uit de vorige editie, in 2014 het Hongaarse Tihany, geeft dan de trofee door.

 

 

De vereniging is ook een pleitbezorger en lobbygroep voor het platteland in Europa.

 

Hun ‘Leitbild’ of ‘Rural Roadmap for a Sustainable Development of European Villages and Rural Communities’ bevat doelen, methoden en strategieën, actiedomeinen en een missie statement.

Het lijstje van actiedomeinen: bedrijven en tewerkstelling; landbouw en bosbouw; landschap, bodem, water en ecologie; energie en klimaatverandering; mobiliteit en lokale voorzieningen; nederzettingen en constructie; educatie; culturele en sociale identiteit; samenleven.