Dorpskernversterking in Tielt-Berg

Geschreven op 20 mei 2015

Bewust nadenken over de opbouw van je dorp mét aandacht voor de bewoners, het patrimonium en de voorzieningen brengt op! Het is dé manier voor een lokaal bestuur om te investeren in de duurzame toekomst van hun dorp.
 

In het dorpscentrum van de parochie Tielt-Berg, een deelgemeente van Tielt-Winge, staat Residentie Zonnedries. De 23 servicewoningen met hun eigen tuintjes zijn ingepland in het midden van het dorp, een goed voorbeeld van dorpskernversterking dus!

 

Het dienstencentrum van het OCMW ligt handig langs de deur en ook de werken aan een nieuw deel van het centrum mét nog meer uitgebreide faciliteiten gebeurt vlakbij. Meer bewoners én de mogelijkheid voor ouderen om langer in eigen dorp te blijven: dat kan alleen goed zijn voor het dorp.

 

De voorzieningen in Tielt-Berg - nl. de servicewoningen en het dienstencentrum, maar ook de school, de kinderopvang en de Spar - liggen allemaal  strategisch 'tegen elkaar aan'. De zone kan misschien nog optimaler benut worden door het handig verschuiven van enkele ingangen en door het aanleggen van verbindende wandelpaden. Meer consumenten voor de lokale buurtwinkel en veilig (wandel)verkeer rond de voorzieningen zijn hier de mogelijke kansen.

 

De kerk, het gemeentehuis, de bibliotheek en het openbaar vervoer liggen nauwelijks verder weg. Bovendien is er nog aansluitende open ruimte vrij tegenover de kerk en de opportuniteit van een leegstaand historisch gebouw, de pastorij.