Dorps leven dicht bij de stad Utrecht

Geschreven op 31 maart 2016

 

‘Er is in de regio Utrecht een sterke vraag naar dorps-landelijk wonen. Mensen die in een omgeving willen wonen waar je elkaar kent, met een hoge kwaliteit. Zoveel van dergelijke woonmilieus zijn er niet:' zegt Jessie Wagenaar, directeur bij gebiedsontwikkelaar BPD.

 

Tussen 2016 en 2030 komen er 1.800 nieuwe woningen. Het centrum De stedenbouwkundige opzet is geïnspireerd op lintbebouwing en het dorpse karakter van vestingstadjes langs de Lek . Door het dorp meandert een vaargeul die fluctuerende rivierstanden kan opvangen waardoor op klimaatverandering wordt geanticipeerd.

 

De gemeente Vianen (20.000 inwoners, kruising A2 en A27) ondersteunde de greenfield ontwikkeling en werkte een masterplan uit in 2012 om de toezichthoudende overheid mee te krijgen. Breed gedragen was de wens om een écht dorp te bouwen, niet de zoveelste uitbreidingswijk.

 

In 2015 benoemde de gemeenteraad Hoef en Haag tot nieuw dorp in Vianen.

 

De gebiedsontwikkelaar schrijft: “Je leeft hier dus een lekker dorps leven. Maar dan wel met de wetenschap dat je alles bij de hand hebt. Je wandelt in een paar minuten naar het karakteristieke dorp Hagestein en via de Lekdijk fiets je in 10 minuten naar het centrum van Vianen. In de Voorstraat vind je veel winkels, horeca en andere voorzieningen. En wil je meer of wat anders? Met de auto rijd je in 20 minuten naar hartje Utrecht”.

 

Bron: Edwin Lucas, ROMagazine jg. 34, #03, p. 35 – 37