Dorpen in Nederland

Geschreven op 13 maart 2017

In 1985 gaf de Nederlandse toeristenbond ANWB een dik boek uit over 269 bezoekwaardige dorpen in Nederland, om dorpen als toeristische bestemming aan te prijzen met de leuze ‘klein maar fijn’.

 

De Rijksdienst voor Monumentenzorg schreef de basistekst voor elk dorp, hetgeen de nadruk op erfgoed verklaart: de bijzondere kerk, wallen of marktpleinen, de economische ontstaansgeschiedenis, de ligging in het landschap. Maar evengoed kreeg elk dorp een evenementenoverzicht, grondplannen en legenden. En het boek bevat artikels over dorpstypes, te bezoeken dorpscafés, toponymie van dorpen, 40 aangeraden dorpswandelingen en zelfs een stuk over ‘bomen in en bij het dorp’.

 

Hoewel ruim 32 jaar oud, is het boek nog steeds bruikbaar. Beschermde dorpszichten verouderen langzamer dan andere. De dorpenbijbel past ook bij verkiezingen van ‘de mooiste dorpen van Wallonië’, de keurmerken als ‘les plus beaux villages de France’ of de promotie rond ‘charmante dorpen van de Westhoek’. Jammer dat er nooit zo’n Vlaamse dorpenencyclopedie is gemaakt.

 

Hoewel, op de kaft van het Nederlandse boek staat wel het marktplein van Sint-Anna-ter-Muiden, dat bijna in Vlaanderen ligt…